Pazarlamanın güncellenen tanımı
Amerikan Pazarlama Derneği’nce 1984 yılındaki toplantısında yapılan tanımı şöyledir: “Pazarlama, kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayabilecek mübadeleleri gerçekleştirmek üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama sürecidir.”
Malların üretim yerlerinden satış yerlerine hareketini sağlayan faaliyetler pazarlama içinde düşünülür. Üretim ve pazarlama faaliyetlerini birlikte yürüten bir işletmede bu faaliyetler şöyle sıralanır;
- Belirli mallar için potansiyel pazarı belirlemek.
- İşletmenin üretim kapasitesinin verimli biçimde kullanılmasını sağlayacak talebi yaratmak.
- Elverişli bir dağıtım sistemi kurup uygulamak.
Yukarıdaki tanımların sonucunda ulaşılanlar ise;
- Pazarlama beşeri faaliyetleri kapsar.
- İhtiyaçların ve isteklerin doyurulmasına yöneliktir.
- Değişim yoluyla bu faaliyet amacına ulaşır.
Günümüzde pazarlamanın tanımı 30 yıl önce yapılan tanımlamanın özde temelini yansıtsa da uygulamada oldukça etik eşiklerde durmaktadır. “Reklamın iyisi kötüsü olmaz” zihniyeti her geçen gün yerini sağlamlaştırmaya devam etse de pazarlama stratejilerinde etik süreçlerin yönetilme ihtiyaçları gitgide daha da belirginleştiriyor.
Pazarlama günümüzde ürünün satışını ya da reputasyonunu arttırmak için etik sınırlar malesef neredeyse ortadan kalkmış durumda
Bugün ürününüzün satışını ve saygınlığını arttırmak için yapılan iletişim çalışmalarının tamamı modern pazarlamanın altyapısını oluşturur.
Proaktif ve inovatif düşünmek, müşteriyi anlamak
Ürününüzle tüketiciyi buluşturmak için rakiplerinizden önde olmalısınız. Rekabet ettiğiniz pazar ne kadar genişse öne geçmek o kadar zor olacaktır. Bu noktada hayat kurtaran bazı noktaları çok iyi analiz etmek gerekir.
- Rakibinizi tanımalısınız, rakibinizi tanıyamazsanız onunla nasıl savaşabilirsiniz?
- Rakiplerinizin eksiklerini tespit
- Ürününüzü özel kılan farklılıkların gözeterek iletişim çalışmaları kurgulamalısınız.
Planlı, fakat vakit kaybetmeden ürününüzü pazarda tüketiciyle buluşturmalısınız. bunun için hedef kitlenize uygun kanallardan kullanabileceğiniztüm kanalları bir medya planlaması çerçevesinde kullanabilirsiniz.
Unutmayın!
Her mecra birbirinden farklı amaçlara hizmet eder. Aynı iletişim çalışması ile bir mecrada yakaladığınız başarı diğer bir mecrada başarısızlık getirebilir. Bu nedenle ürünü, mecrayı ve müşteriyi çok iyi tanımak gerekir.
Pazar araştırması neden önemli?
“Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz”
Eğer ürününüzü satın alacak kitleyi tanımıyorsanız, sizin pazarınızda rakiplerinizin kim olduğunu bilmiyorsanız, onlarla nasıl iletişim kurabilirsiniz? Hangi iletişim kanalına ne kadar yatırım yapabilirsiniz?
- 12 yaşındaki bir çocuğa tekne satabilir misiniz?
- Ya da fanatik bir futbolsevere uzun topuklu kırmızı bir kadın ayakkabısı pazarlayabillir misiniz?
- Yılın en yeni moda çantasını semt pazarında bulabilir misiniz?
- En basit anlamda sattığınız tarak kel bir adamın ilgisini çeker mi?
Ürününüzün ne kadar güçlü olduğu kadar hedef kitlenizin ne kadar segmente edildiği de önemlidir. Eğer hedef kitlenizi iyi analiz ederseniz ürününüzü de hedef kitlenizin beklentilerine göre pazarlayabilir, daha da önemlisi ürününüzle ilgilenmeyecek milyonlarca kişiye ulaşmak için harcayacağınız paranın çok daha azıyla ürününüzü gerçekten satın almak için hazır bekleyen birkaç bin kişiye ulaşabiliyor olmak önemlidir.
… devam edecek